ZAP nesúhlasí, aby pacienta k špecialistovi objednával všeobecný lekár

22.01.2024 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) nesúhlasí so zámerom, aby pacienta k lekárovi - špecialistovi objednával všeobecný lekár. Upozornil, že podobný koncept v praxi fungovať nemôže. Reagoval tak na pripravovaný projekt eObjednanie, na ktorom aktuálne pracuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

"Sme šokovaní, že bol podobný návrh vôbec predostrený, keďže sme v minulosti pri rôznych pracovných stretnutiach opakovane rázne odmietli akékoľvek objednávanie pacientov iným spôsobom ako prostredníctvom samotných špecialistov. Rovnako sme opakovane vysvetľovali, prečo podobný koncept nemôže fungovať v praxi a s ohľadom na pacienta a jeho včasný prístup k zdravotnej starostlivosti," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová.

Podotkla, že objednávaniu pacientov u špecialistov musí predchádzať triáž na základe povahy ich ochorenia či urgentnosti vyšetrenia, preto je nutné, aby si rozdelenie riešila každá ambulancia samostatne. "Preto je pre nás jediným akceptovateľným spôsobom, ktorý sme zároveň aj navrhli ako potenciálne riešenie, akýsi zdieľaný 'cloud' - úložisko v eZdraví," doplnila. Iný spôsob podľa zväzu nie je možný ani reálny.

V tzv. "cloude" alebo úložisku by podľa ZAP všeobecný lekár mohol uložiť výmenný lístok svojho pacienta, ktorý hľadá konkrétneho špecialistu. Následne by si ho vedel v úložisku stiahnuť špecialista, ktorý má voľnú kapacitu alebo sa mu nečakane uvoľnil termín. "Súčasťou by musel byť i telefonický kontakt na pacienta, aby sa zdravotnícky personál ambulancie vedel operatívne s pacientom spojiť a dohodnúť na návšteve lekára podľa zaužívaných bezpečnostných opatrení a ostatných zvyklostí," doplnila Trenčanská Bedušová.

Všeobecní lekári by po novom mohli pacientov objednávať k lekárom špecialistom. Zmeny má priniesť služba eObjednanie, na ktorej aktuálne pracuje NCZI. Služba môže byť spustená po odobrení ministerstvom zdravotníctva. Predpokladom jej fungovania však je, že lekári - špecialisti sprístupnia svoje kalendáre, aby všeobecní lekári mali kam svojich pacientov objednať.



Všeobecní lekári nesúhlasia s objednávaním pacientov k špecialistom



Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) zásadne nesúhlasí s obsahom a prípravou projektu eObjednanie, ktorého prípravu avizovalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Ten má umožniť, aby všeobecní lekári namiesto vypísania výmenného lístku objednali pacienta k lekárovi - špecialistovi priamo. Zmeny sú podľa všeobecných lekárov nerealizovateľné a priniesli by do systému zmätok. Pre TASR to uviedla prezidentka spoločnosti Monika Palušková.

Podotkla, že SVLS už v rokoch 2022 a 2023 na stretnutí poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zdravotných poisťovní, NCZI a sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva deklarovali, že ide o zámer, ktorý by vniesol do systému zmätok. Tiež, že je pri súčasných personálnych kapacitách na strane všeobecných lekárov aj špecialistov nerealizovateľný.

"Je medicínsky nereálne, aby sa ktorémukoľvek poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti administratívne vstupovalo do kalendára plánovaných vyšetrení v čase, keď sa na plánované vyšetrenia čaká v poradovníkoch niekoľko týždňov až mesiacov," vysvetlila Palušková.

Pre ambulancie a nemocnice je podľa nej nevyhnutné v eZdraví urýchlene sfunkčniť už existujúce a veľmi potrebné funkcionality namiesto vytvárania ďalších, v súčasnosti nerealizovateľných projektov. "Ako už SVLS opakovane deklarovala, urgentne je potrebné na celoštátnej úrovni spustiť eLab so spoľahlivým elektronickým doručovaním výsledkov pacienta lekárom. Zároveň je potrebné urýchlene pripojiť do systému eZdravie všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," ozrejmila. Pripomenula, že v súčasnosti je do systému pripojených iba necelých 70 percent ambulancií a nemocníc.
 

Vyberte región